17.5 C
Bihać
Friday, September 30, 2022

Jeste li znali…

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 12.04.2022

Radnice “JUGOPLASTIKE” šiju Adidas torbe za izvoz.

Adidas predstavlja fenomen jednog perioda u Jugoslaviji. Torbe, patike i ostala sportska oprema koja na sebi ima tri crtice, dizajnirana od strane Adidasa, bila je trend u rangu farmerica iz Trsta. Opčinjenost Adidasom bila je tolika da je čak od 1950. do 1990. sportsku opremu za našu fudbalsku reprezentaciju proizvodio upravo Adidas.

Jugosloveni su rado oblačili i obuvali njemački brend sa domačim pečatom. U vrijeme zatvorenog i strogo kontrolisanog tržišta minimalno su se uvozili strani brendovi. Međutim, i pored toga Jugoslovenska industrija je bila razvijena.

Više od 50 brendova je SFRJ proizvodila za Evropu i svijet, a jedan od njih bio je čuveni Adidas. Jugoslovenska industrija bila je zasnovana na modelu da ako neka strana kompanija želi da prodaje svoje proizvode na našem (jugoslovenskom) tržištu, onda ta roba mora da se proizvodi kod nas. Državna preduzeća su na svjetskom tržištu uspostavljala saradnju sa brendovima, sklapala su ugovore o licenciranju i proizvodnji za jugoslovensko tržište.

Sa druge strane Jugosloveni su definitivno bili željni zapadne robe, a strani brendovi su toga bili svesni. Tako je bilo i sa Adidasom. U našoj bivšoj zemlji, kultni svetski brend je kupovan kao domaći proizvod.

Jugoplastika je proizvodila 4,5 miliona Adidasovih sportskih torbi godišnje, one su se izvozile kako na zapadnu i tako i na istočnu Evropu.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here