13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

BH Telecom je u prošloj godini ostvarila bruto dobit u iznosu 70,1 milion KM

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 23.02.2022

Kompanija BH Telecom je u prošloj godini ostvarila bruto dobit u iznosu 70,1 milion KM. Radi se o impresivnom rezultatu s obzirom da je u odnosu na planiranu, dobit povećana za 48,5 posto.

Jučer su naime predstavljeni rezultati poslovanja i najznačajnije aktivnosti u poslovanju tokom prošle godine. Jedna od njih je i društveno odgovorni doprinos u provođenju online nastave, ali i milion KM izdvojen za kupovinu medicinskih sredstava. 

U 2021. godini koja je jedna od najznačajnijih godina za ovu kompaniju kada je riječ o ulaganjima u digitalnu transformaciju i u produkciju domaće kinematografije, BH Telecom je u budžet FBiH uplatio 76,5 miliona KM. U tom iznosu je sadržana i dodatna dividenda od 45 miliona KM za finansiranje infrastrukture Aerodroma Bihać, kao i izgradnju cestovne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu.

Predstavljajući najznačajnije finansijske pokazatelje poslovanja ostvarene u 2021. godini, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je naveo da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu 471,6 miliona KM, što je više za 14,5 miliona KM u odnosu na ostvarenje prihoda iz 2020. godine, odnosno za 1,1 milion KM više u odnosu na godišnji plan prihoda. Ukupni rashodi iznosili su 401,5 miliona KM i manji su u odnosu na prethodnu godinu.

Kahriman je istakao da je povećan broj korisnika usluga BH Telecoma, odnodno zabilježeno je povećanje broja prepaid, postpaid, kao i korisnika Moja TV baze.

– U periodu od 2018. do 2021. godine BH Telecom je podržao više od 2.500 različitih projekata, manifestacija i društveno korisnih aktivnosti pravnih lica sa područja cijele BH sa ukupnim iznosom od oko 13 miliona KM dok smo u zadnjih deset godina donirali ukupno 10 miliona KM – rekao je Kahriman, dodajući da je BH Telecom postao predvodnik digitalne transformacije.

Namjera BH Telecoma, po riječima Kahriman, jeste da bude ključni partner, da u nekim projektima bude nosilac konzorcija, a u nekim strateški partner za implementaciju projekta i rješenja koja će dati doprinos izgradnji digitalnog društva.

Demonstriran je i prvi smart poligon u BiH koji se realizuje u okviru BH Smart Lab platfome BH Telecoma. Smart poligon je skup lot usluga koje korisnicima nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća.

 
(Izvor / Vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here