5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Jeste li znali…

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

elijas 15.11.2022

Biser Katara 🇧🇭

Biser-Katar (The Pearl-Qatar) u Dohi, Katar, je vještačko ostrvo koje se prostire na gotovo četiri kvadratna kilometra. Prema procjeni iz 2018. godine ostrvo je imalo 27.000 stanovnika, mada je taj broj stanovnika danas sasvim sigurno veći. Većina stanovnika su stranci. Ovo luksuzno naselje “Biser”, ima oblik školjke, sa 30 solitera poređanih u krug i povezanih luksuznim tržnim centrom u podnožju.

Ostrvo se još nadograđuje, a kad bude završen, Biser-Katar će imati preko 32 kilometra nove obale, kao i stambeno naselje s očekivanih 18.831 stanova i 45.000 stanovnika. Razvijeno od strane United Development Company, a planirano od arhitektonske i dizajnerske kuće Callison, ostrvo se nalazi 350 metara od obale zaliva West Bay Lagoon u Dohi.

Naziv “Biser” odabran je jer se ostrvo gradi na jednom od nekadašnjih glavnih katarskih mjesta za traženje bisera. Do otkrića naftnih polja, glavna industrija u zemlji bili su niko drugi do biseri koje su u Kataru sakupljali sa dna mora i prodavali kineskim i japanskim trgovcima. Katar je bio jedan od glavnih azijskih trgovaca biserima prije nego što su Japanci počeli proizvoditi jeftinije i povoljnije bisere neposredno prije katarskog naftnog buma. Biser-Katar pomaže u predstavljanju bogate prošlosti Katara u industriji bisera. Za ovo vještačko ostrvo se kaže da podsjeća na niz bisera.

Stambeni razvoj na ostrvu treba da uključi različite nacionalne i međunarodne teme, uključujući aspekte arapske, mediteranske i evropske kulture.

Dvanaest zajednica čini ostrvo Biser- Katar. Zajednica slična Veneciji ima opsežni sistem kanala, trgova i plaža, kao i vjernu kopiju mosta Rialto u Veneciji.

Biser-Katar sadrži :

• 977 luksuznih stanova

• 188 gradskih kuća

• 15 mostova, uključujući kopiju venecijanskog mosta Rialto,

• 200 maloprodajnih jedinica

• 320.000 kvadratnih metara prodajnog prostora

• 1.135 parking mjesta za automobile

• 200 vezova u marini i još mnogo toga…

(webvijesti.net / geografija/zanimljivo)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here