19.1 C
Bihać
Monday, October 3, 2022

Cijene nafte u padu na svjetskom tržištu

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 08.04.2022

Cijene nafte u svijetu su dodatno pale jer su od početka sedmice puštene u promet 240 miliona barela iz rezervi, kako bi se otklonila zabrinutost zbog smanjenih isporuka iz Rusije zbog zapadnih sankcija.

Cijene nafte na svjetskom tržištu su pale sa 137 dolara po barelu na 95,67 dolara po barelu po terminskim ugovorima američke nafte.

Analiza poznatih stručnjaka kaže da bi hitno puštanje u promet nafte iz rezervi ograničilo rast cijena od maja pa do kraja godine, ali da neće popuniti te izgubljene količine ako više zemalja uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Analitičari dodaju da bi puštanje u promet moglo odvratiti proizvođače od proizvodnje, uglavnom članice OPEC-a i američke proizvođače koji koriste naftne škriljce, čak i ako cijena po barelu bude oko 100 dolara.

Takođe bitan segment u procjeni tržišta proizvodnje nafte jeste dužina trajanja rata u Rusiji, a i neizvjesnost potražnje iz Kine zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane zbog korona virusa o čemu je najviše izvještavao Reuters.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here