13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

DODIK NAPUSTIO SJEDNICU NAKON ŠTO SU DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ ODBILI DA BIH BUDE NEUTRALNA

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 03.03.2022

Kako je istakao Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, Dodik je napustio sjednicu nakon što su ostala dva člana Predsjedništva odbila izmjenu dnevnog reda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva BiH nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog da se BiH izjasni kao neutralna o pitanju invazije Rusije na Ukrajinu.

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda, ali predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prihvatili takav prijedlog.

Po napuštanju sjednice obratio se novinarima naglašavajući da on poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao što poštuje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i bilo koje članice Ujedinjenih nacija dodajući da se neće svrstati na stranu niti Rusije niti Ukrajine.

– Sjednica je prekinuta jer se radi o sistemskom kršenju Ustava BiH u smislu zauzimanja stavova na vanjskopolitičkom planu. Predsjedništvo je jedino nadležno za ova pitanja, a ne Ministarstvo vanjskih poslova i to je podvala koja se nama nameće – kaže Dodik.

Ocijenio je da je svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas srušena i apsolutno je neizvjesno kako će Predsjedništvo BiH dalje nastaviti raditi, najavljujući da će povući mehanizam vitalnog entiteskog interesa.

Napominje da se odluka o stavu BiH spram rata u Ukrajini iz 2014. godine kada je Rusija aneksirala teritorij Ukrajine – Krim ne može aplicirati na sadašnju situaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost dvije takozvane republike Donjeck i Lugansk.

– Sada je situacija drugačija nego 2014. godine – tada nije bilo rata na teritoriju Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država – stava je Dodik.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here