9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Eskobar u kongresu: Spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetu na prilike u BIH

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 16.02.2022

Gabriel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovarao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna odbornica je govorila za člana državnog predsjedništva BIH i lidera SNSD-a Milorada Dodika kako je on ,,remelitački faktor” i da joj je bilo drago kada su mu uvedene sankcije.

Pitala je još i to Escobara šta Sjedinjene Države mogu još uraditi u BIH.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je ,,teško raditi”, nije jedini političar koji pravi probleme na prostoru BIH.

” Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BIH nije etnonacionalizam nego velika i jaka korupcija. To je najkorumpiranija država na Balkanu i treća u Evropi, i to je najveća prepreka za euroatlantske integracije”, poručio je Gabriel Escobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

”Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institiucije. Također spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetu institucijama”, zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a.

( webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here