9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

‘Hitna pomoć‘ novi film Michaela Baya mix filmova ‘Vrućine‘ i ‘Brzine‘

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 06.04.2022

Michael Bay je napravio novi akcijsko-trilerski blockbuster “Hitna pomoć”/”Ambulance”,koji redovno kreće u kina 7. aprila i biće prava poslastica za ljubitelje akcije poput slavnih filmova ,,Brzina” i ,,Vrućine”.

Glumačka ekipa

“Hitna pomoć” predstavlja Bayov povratak upravo takvim filmovima i režiser se vraća u pred-Transformers fazu, kad je snimao akcijske blockbustere bez transformirajućih robota i obilate upotrebe kompjutorskih efekata, a nešto je najbliže što je došao “Hridi” i općenito akcijama devedesetih, od “Vrućine”/”Heat” citirane u sceni ulične pucačine do “Vlaka punog love” s crno-bijelom braćom kao protagonistima.

“Ambulance” je pršteća i dobroizgledajuća akcija u Bayovu steroidnom stilu koja traži i povremeno pronalazi novu vizualnu dimenziju u starom žanru, a inspirirana je zapletom danskog filma “Ambulancen” iz 2005. godine.

Radnja filma je sljedeća, Willu treba novac za ženinu operaciju i pristaje u zadnji tren na pljačku banke vrijednu 32 milijuna dolara s bratom Dannyjem (Jake Gyallenhaal).

Iako Danny obećava lagani “in & out” posao, “nismo kauboji, nećemo ništa raznijeti”, pljačka će krenuti po zlu i rezultirati kaubojštinom i dizanjem stvari u zrak jer ovo je ipak film s potpisom Baya koji prolazi put od “Vrućine” do “Brzine“.

Ispred banke ispaljeno je nekoliko stotina, možda i hiljadu metaka iz automatskog oružja u prizorima zaglušujuće pucnjave , što podrazumijeva hiperaktivnu kameru, više hitaca i montažnih rezova.

Trailer za film Ambulance

Potom, braća u bijegu otimaju crveno-bijela kola hitne pomoći, ne znajući da su unutra policajac u smrtnoj opasnosti (ranio ga je Will) i “najbolja bolničarka u gradu” Cam Thompson u tumačenju Eize Gonzales, koju Bay snima superatraktivno, kao Megan Fox u “Transformersima”.

Tada počinje “veoma skupa auto potjera”, a film prestaje biti “Heat” i postaje “Speed” dok vozilo hitne pomoći juri (auto)cestama i za petama mu se nalazi gotovo cijela policija Los Angelesa. Jurnjava je glavnina “Hitne pomoći”, blockbustera koji se približava kinetičkoj suštini akcijskog filma potjere, poput “Brzine” i “Pomahnitalog vlaka“.

Tako kada se sve zbroji radi se o jako dobrom filmu pune akcije tipa ,,Brzine” i ,,Vrućine” koja itekako ostavila pun utisak na publiku devedesetih godina.

(webvijesti.net / Slobodna Dalmacija)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here