8.7 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

‘Šape pasje‘ predvode utrku za Oscara 2022., nominacije dobili i ‘Ne gledaj gore‘ i ‘Drive My Car‘, a Penelope Cruz ‘izgurala‘ Gagu za glavnu žensku ulogu

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 22.02.2022

Američka Akademija kao da je čula naše prigovore posljednjih godina u vezi broja nominenata u kategoriji najboljeg filma. Otkako je Akademija prije desetak godina probila okvir od pet nominenata, samo se jednom deset filmova natjecalo za Oscara, obično bi se ta brojka vrtila oko osam ili eventualno devet, zbog čega bi bez nominacije ostali neki vrijedni naslovi. Međutim, ove godine je u kategoriji najboljeg filma nominirano deset ostvarenja i nadamo se da će se ta brojka sada ustoličiti za ubuduće.

Među nominiranima su “Šape pasje“, “Dina“, “Licorice Pizza“, “Ulica noćnih mora“, “Priča sa zapadne strane“, “Kralj Richard“, “Belfast”, “CODA”, “Ne gledaj gore” i “Drive My Car“. Većina ovih filmova su više-manje bili nominentski ziceri, ali dogodila su se i dva-tri iznenađenja, kao i u drugim kategorijama.

Film ,,Pasje šape”

Neugodno iznenađenje: “Don’t Look Up”, kvalitativno najskromniji naslov u nizu koji je dobio i nominaciju za originalni scenarij, a čije je mjesto mogao glatko zauzeti npr. “The Worst Person In The World” ili “Red Rocket”.

Ugodno iznenađenje: “Nightmare Alley”, kao i to da je još jedan neamerički film višestruko probio okvir “međunarodne” kategorije nakon “Parazita“, i to sjajni japanski “Drive My Car”, čemu smo se nadali i to potiho i prognozirali.

GUŽVA U KATEGORIJAMA

Od spomenutih filmova najviše je nominacija dobio Netflixov “The Power of The Dog”, njih čak 12, uključujući režiju Jane Campion, glavnu i sporednu mušku ulogu Benedicta Cumberbatcha i Jesseja Plemmonsa, te sporednu žensku Kirsten Dunst, a iza njega slijede “Dune” s deset, te “Belfast” i “West Side Story” sa po sedam.

U kategoriji režije svoje mjesto su našli i Steven Spielberg (“Priča sa zapadne strane”), Paul Thomas Anderson (“Licorice Pizza”), Kenneth Branagh (“Belfast”), ali i Rysuke Hamagchi (“Drive My Car”), nažalost ne i Denis Villeneuve (“Dina”).

Za glavnu mušku ulogu, uz Cumberbatcha, konkuriraju Will Smith (“King Richard”), Javier Bardem (“Being The Ricardos“), Andrew Garfield (“Tick, Tick… Boom!”) i Denzel Washington (“The Tragedy Of Macbeth”).

Nominacije za glavnu žensku ulogu pripale su Nicole Kidman (“Being The Ricardos”), Kristen Stewart (“Spencer“), Oliviji Colman (“Mračna kći“), Jessici Chastain (“The Eyes Of Tammy Faye”) i Penelope Cruz (“Paralelne majke“) koja je “izgurala” Lady Gagu (“Dinastija Gucci“).

Osim Plemmonsa, u kategoriji sporedne muške uloge nalaze se i J.K. Simmons (“Being The Ricardos”), Kodi Smit-McPhee (“Šape pasje”), Ciaran Hinds (“Belfast”) i Troy Kotsur (“CODA”), ali ne i Ben Affleck (“The Tender Bar“).

Na Oscara za sporednu žensku ulogu, pored Dunst, tipuju i Jessie Buckley (“The Lost Daughter”), Ariana DeBose (“West Side Story”), Judi Dench (“Belfast”) i Aunjanue Ellis (“King Richard”).

S druge strane, “Drive My Car” predvodi nominente u kategoriji najboljeg međunarodnog filma koje čine i “The Hand Of God“, “Flee”, “Luana: A Yak in the Classroom” (neočekivano) i “Najgora osoba na svijetu“. Potonji norveški film je nominiran i u kategoriji originalnog scenarija. “Flee” se, pak, našao i u konkurenciji za najbolji dokumentarni i animirani film, što je postignuće za povijest. Nijedan film dosad nije bio istovremeno nominiran u međunarodnoj, dokumentarnoj i animiranoj kategoriji.

(izvor / Slobodna Dalmacija)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here