18.9 C
Bihać
Friday, September 30, 2022

Glaukom – tihi kradljivac vida

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 10.03.2022

Procjenjuje se da gotovo 80 miliona ljudi širom svijeta ima glaukom.

Približno polovina od ukupnog broja oboljelih ne zna da ima glaukom te se 10 godina unazad intenzivnije radi na podizanju svijesti o ovom oboljenju.

Ove godine se Svjetska sedmica glaukoma obilježava od 6. do 12. marta. Kampanja borbe protiv glaukoma ima za cilj da se bolest rano otkrije, a samim tim i uspori, odnosno spriječi gubitak vida do kojeg neminovno dolazi ukoliko se glaukom ne liječi .

Faktor rizika

U populaciji starijoj od 40 godina, dodaje ona, jedna od 200 osoba ima glaukom, a prevalenca se povećava sa starošću te svaki osmi pacijent stariji od 80 godina ima ovo oboljenje. Češće obolijevaju žene, osobe kod kojih postoje slučajevi glaukoma u porodici, pojedine etničke grupe, kao i starosjedioci nekih zemalja (Aboridžini, pripadnici nekih plemena u Africi, SAD i slično).

Uzrok glaukoma nije poznat, ali je povišeni očni pritisak glavni faktor rizika koji će, ukoliko dugo traje, dovesti do oštećenja očnog živca. Glaukom je veliki oftalmološki problem jer je bolest veoma dugo, nekada čak i više godina, asimptomatska, a u vrijeme kada pacijent primijeti prve simptome, postoje već ozbiljna oštećenja na očnom živcu.

Vidno polje

Dijagnoza glaukoma postavlja se nakon oftalmološkog pregleda koji je dopunjen ispitivanjem vidnog polja te analizom vlakana očnog živca pomoću optičke koherentne tomografije. Tretman glaukoma je adekvatan ukoliko pri kontrolnim pregledima nema pogoršanja ispada u vidnom polju i progresije oštećenja na OCT.

oftalmološki pregled

Glaukom se može otkriti pomoću oftalmološkog pregleda i mjerenja očnog pritiska, mjerenjem debljine rožnice, gonioskopijom, tj. pregledom morfologije očnog ugla, kojom se otkriva eventualna opstrukcija, odnosno smetnja u otjecanju očne vodice, koja vodi ka povišenju intraokularnog pritiska.

Također, ispitivanjem vidnog polja dobiva se uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi znak glaukomskog oštećenja, a neophodno je i mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here