5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Stručnjaci rastavili iranski dron Shahed 136

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Stručnjaci koji su rastavili iranski dron Shahed 136 koji sije strah u Ukrajini su došli do zaključaka da dijelovi tog drona potiću od kineskih kompanija

elijas 18.11.2022

Iranski dronovi Shahed 136 koja Rusija koristi prilikom napada na Ukrajinu su napravljeni uglavnom od američkih i evropskih dijelova, i to većinu komponenti iranskog drona proizveli su američke i japanske kompanije.

Do tog otkrića su došli kada je ukrajinska vojska oborila nekoliko iranskih dronova, te uspjela da prizemlji bespilotnu letjelicu Mohajer-6 koju su ukrajinski agenti hakirali i uspjeli da ostane netaknuta.

Te komponente je provjerila neovisna antikorupcijska komisija (NAKO) koja je pregledala dron i svoj izvještaj predala WSJ-u.

Rezultati istrage su pokazali da dijelovi bespilotne letjelice potiću iz kompanija sa sjedištem u SAD-u, te Njemačke i Izraela, te se postavlja pitanje da li američke sankcije koje su nametnute iranskoj privredi uopšte sprovode ili dali su uopšte učinkovite.

Kako su Iranci nabavili dijelove?

Kompanije su rekle da istražuju nalaze, ali i upozorile da identificiranje porijekla određene komponente može biti teško, čak i za kompaniju koja ih proizvodi. Na primjer, ukrajinska obavještajna služba sumnjala je da je infracrvenu kameru proizvela Sierra-Olympic Technologies, kompanija sa sjedištem u Oregonu koja koristi leće Ophir, navodi se u izvještaju. Ali Chris Johnston, osnivač i izvršni direktor Sierra-Olympica, rekao je nakon pregleda fotografija da su neki dijelovi kamere isti, ali su drugi drugačiji, sugerirajući da ne potiću iz njegove kompanije.

Iranci su mogli nabaviti dijelove zapadnih vojnih aviona oborenih u Iraku i Afganistanu ili od posrednika. “Rupe u zakonima prvenstveno koriste loši akteri koji odbijaju poštivati zakone SAD-a o izvozu”, rekao je Johnston. Analitičari također upozoravaju kako je SAD uveo sankcije protiv Irana, ali mnoge druge vlade nisu.

Komponente proizvedene na zapadu naglašavaju poteškoće koje vlasti imaju u pokušaju da zaustave iranske isporuke dronova. Mnogi dijelovi nisu pod kontrolom izvoza i lako se mogu kupiti preko interneta i poslati u Iran preko drugih zemalja koje privlače manje pozornosti. Takvi su prekrcaji kršenje zakona, ali ih je teško spriječiti. Američko ministarstvo financija sankcioniralo je u utorak nekoliko tvrtki i pojedinaca iz Irana, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata za koje smatraju da su odgovorni za proizvodnju i prijenos iranskih dronova koje Rusija koristi u Ukrajini.

“Prioritet je razumijevanje kako strani dijelovi završavaju u iranskim bespilotnim letjelicama”, rekao je David Albright, osnivač Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost sa sjedištem u Washingtonu, koji je prošlog mjeseca objavio vlastitu analizu iranskih bespilotnih letjelica. Izvještaj instituta navodi da osim zapadnih komponenti, postoje i dokazi da bi kineske tvrtke mogle opskrbljivati Iran kopijama zapadne robe za proizvodnju borbenih dronova.

Američka savezna agencija odgovorna za provođenje kontrole izvoza, Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine, pokrenula je istragu o dijelovima zapadnog podrijetla koji su završili u iranskim dronovima.

James Rogers, izvanredni profesor ratnih studija na Sveučilištu Južne Danske, smatra da je vrijeme da UN razvije nova pravila za sprječavanje širenja tehnologije bespilotnih letjelica. “Ovo je globalni problem i zahtijeva globalno rješenje”, zaključuje Rogers.

(webvijesti.net/ jutarnji.hr)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here