5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Jeste li znali….

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Vojska od terakote –Kina

elijas 22.11.2022

Drevna kineska tradicija bila je slična kao i u vreme velikih civilizacija drevnog svijeta. Carevi, vladari, kraljevi su bili sahranjivani sa svim blagom koje su imali na ovom svijetu.

U njihovim grobnicama, koje datiraju par hiljada godina prije nove ere, nađena su silna bogatstva, blaga, raskoš, a nekad i cjelokupne vojske i ostali podanici, članovi porodice i ljubimci, kako se vjerovalo da car mora imati isti užitak i na onom svijetu.

Terakota ratnici

Prvi Kineski car Ćin Ši Huang, koji je poznat po tome što je 221. godine priije nove ere ujedinio Kinu i počeo gradnju današnjeg kineskog zida, sahranjen je sa svim blagom, luksuzom, čak i hranom i nameštajem koje je za života imao ali njega je pak čuvala glinena vojska.

Vojska od Terakote, poznata i pod nazivom Terakota ratnici i konjanici, nalaze se u istočno od Lingtong distrikta Xian, između Lishan planine na jugu i reke Weihe na severu.

Terakota ratnike su 1974. godine otkrili lokalni farmeri iz distrikta Lintong, i to tokom iskopavanja bunara. Postoje tri glavne kvadratne jame u kojima se nalaze ratnici, kola i konji. Do sada je otkriveno preko 8 000 vojnika, 130 kola sa 520 konja, kao i 150 konja za konjanike.

Prva jama je najveća, proteže se 5 metara u dubinu, a zahvata površinu od 14 260 kvadratnih metara. U njoj se nalazi preko 6 000 terakota figura. U istočnom djelu jame stoji tri reda vojnika predvodnika armije. Iza njih se nalazi vojska od 6 000 vojnika u oklopima naoružanih lukovima i 35 konja koji vuku kočije.

Figure Terakote ratnika

Ono što odlikuje vojnike jeste njihova prirodna veličina i različite crte lica. Predpostavlja se da su figure rađene na osnovu pravih vojnika koji su služili cara. Na njima se mogu razaznati razne ekspresije lica, kosa, držanje, etničke grupe i drugo.

Danas Ratnici od terakote predstavlja jedinstvenu kolekciju antičke Kine. Ovo hipnotišuće mjesto je jedan od najupečatljivijih svedoka moćne civilizacije koja se razvijala mimo tada poznatog svijeta. Ratnici od Terakote su i jedna od najpopularnijih atrakcija Kine. Svake godine ovo mesto posjećuje ogroman broj ljudi iz cijelog svijeta. Postoji nekoliko mesta u Kini koja ne smiju da se propuste, a ovo, na kome se nalazi ova impresivna kolekcija, je jedno od njih.

Zbog svoje razmere i jedinstvenosti, Ratnici od terakote se smatraju za osmo čudo sveta.

Takođe, ovaj jedinstveni kompleks se od 1987. godine nalazi na UNESCO listi svjetske baštine.

(izvor / face stranica geografija zanimljivo)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here