9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Kina priprema invaziju?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Tajvanski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da Kina koristi vojne vježbe koje je pokrenula u znak protesta protiv posjete predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi kao opravdanje za pripremu za invaziju na samoupravni otok.

by elijas 09.08.2022

Joseph Wu izjavio je na konferenciji za novinare u Tajpehu da Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, neće biti zastrašen čak i dok su kineski manevri nastavljeni i Kina često krši nezvaničnu liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

– Kina koristi te vježbe kako bi pripremila invaziju na Tajvan – kazao je Wu, tražeći međunarodnu podršku na zaštiti “mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.

– Kina provodi vojne vježbe velikog obima, raketna lansiranja kao i kibernetske napade, kampanju dezinformisanja i ekonomske prinude u pokušaju da oslabi javni moral u Tajvanu – kazao je.

Wu je govorio dok vojne napetosti tinjaju nakon okočanja u nedjelju najvećih ikada kineskih manevara u okolini otoka – vježbe koje uključuju lansiranja balističkih projektila i simnulirane napade na nebu i moru koji okružuju Tajvan.

Komanda kineske istočne vojne oblasti objavila je u ponedjeljak da će nastaviti izvoditi nove zajedničke vojne vježbe usmjerene na ofanzivne operacije protiv podmornica i na moru, potvrđujući strahovanja vojnih analitičara i diplomata da će Peking nastaviti s pritiskom na tajvanske linije odbrane, prenosi Reuters.

(webvijesti.net/FENA)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here