8.7 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za šeficu pregovaračkog tima sa Putinom

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 01.04.2022

U izvještaju koje je objavilo Vijeće sigurnosti UN-a, a koje su objavile alijanske svjetskih istraživačkih medija, da bi se okončao rat u Ukrajini nije dovoljno da mirovni pregovori ovise samo o ukrajinskim i ruskim diplomatama, već i zvaničnici iz drugih zemalja.

U izvještaju koje je objavilo Vijeće sigurnosti UN-a, a koje su objavile alijanse istraživačkih medija iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, da bi se okončao rat u Ukrajini nije dovoljno mirovni pregovori ovise samo o ukrajinskim i ruskim diplomatama.

Prema izvještaju koje ima oznaku tajnosti, na sastanku je odlučeno kako je u pregovore “hitno potrebno uključiti osobe koje imaju historiju odnosa s Putinom i koje znaju argumentirati stvari tako da ih on razumije i prihvaća”.

Za šeficu pregovaračkog tima izabrana je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a prva runda pregovora se već održala, prenio je Index.hr.

“Za Kolindu je ovo i završni test za poziciju glavne sekretarke NATO-a. Ako uspješno odradi pregovore, teško je zamisliti da bi pozicija mogla pripasti nekom drugom”, kazao je za Index izvor blizak bivšoj predsjednici.

Prema njihovim saznanjima, Kolinda je odabrana iz užeg kruga evropskih diplomata, a jedan od najvažnijih argumenata da joj se povjeri ovaj zadatak od velike važnosti je povjerenje koje je zadobila kod Putina.

“Tajne službe zemalja članica Saveza imaju informacije kako Putin i danas svojim saradnicima spominje kako je Kolinda bila prva koja je javno progovorila o važnim temama poput nestašice jogurta u Jugoslaviji. Smatra da je to snažna poruka i pokazatelj svima što se dogodi kad se odmetnu od Rusije, kao što je Titova Jugoslavija učinila, a sada i Ukrajina radi iste greške”, stoji u završnom dijelu izvještaja.

(izvor / klix.ba )

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here