9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Mađarska zabranila izvoz energenata

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

elijas 14.07.2022

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana naredila je zabranu izvoza energenata i ukinula višegodišnju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom.

“Mjere koje uključuju i plan za povećanje domaće proizvodnje gasa na 2 milijarde kubnih metara stupit će na snagu u augustu kako bi se osiguralo kontinuirano snabdijevanje energijom zimi”, rekao je Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas.

Isporuka plina u Evropu je pooštrena, a troškovi goriva su rasli od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru i naknadnih sankcija, zbog čega se države bore da dopune postojeća skladišta i diverzificiraju kanale snabdijevanja.

To je dodatno pojačalo pritisak na Orbana, koji se suočava sa najtežim izazovom otkako je preuzeo vlast u 2010. godine, s inflacijom koja je na najvišem nivou u dvije decenije i izostanskom evropskih fondova usred spora sa EU oko demokratskih standarda.

“Došlo je vrijeme da vlada proglasi vanredno stanje u oblasti energetike”, rekao je Gulyas na brifingu za novinare nakon sastanka ministara Orbanovog kabineta na kojem se razgovaralo o problemima snabdijevanja energijom u Evropi.

Prema 15-godišnjem ugovoru sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom koji je potpisan prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijarde kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije, a dodatnih 1 milijardu putem gasovoda iz Austrije.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je ranije da njegova država pregovara o kupovini još plina prije sezone grijanja, uz postojeći dugoročni ugovor sa Rusijom, koji obezbjeđuje 85 posto ukupnih potreba Mađarske za gasom.

Szijjarto je rekao da su skladišta u Mađarskoj, koja imaju kapacitet za 6,33 milijardi kubnih metara gasa popunjena 44 posto, što predstavlja oko četvrtinu godišnje potrošnje.

Podaci mađarskog regulatora MEKH međutim, pokazuju da je 2,74 milijarde kubika gasa skladištenih sredinom jula bilo daleko najniža količina u protekle četiri godine, i znatno ispod 4,5 milijardi kubnih metara skladištenih prošle godine.

Gulyas je rekao da je za sada mađarsko snabdijevanje gasom odvija bez prekida i da bi bilo kakva buduća ograničenja njaviše pogodila domaćinstva.

“Rasipanje se više nigdje ne može priuštiti. Treba sagledati svaku alternativu koja daje podsticaje za što štedljiviju upotrebu energije u privredi “, rekao je Gulyas.

Premijer Orban je prošlog mjeseca donio dekret kojim se vlada ovlašćuje da preuzme nadzor nad ključnim energetskim kompanijama i operaterima mreže gasovoda u hitnim slučajevima kako bi se osiguralo kontinuirano snabdijevanje.

Orbanova vlada namjerava implementirati zabranu izvoza ogrjevnog drveta, uz povećanje domaće eksploatacije uglja.

(webvijesti.net/www.klix.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here