9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Jeste li znali…

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 24.03.2022

29. jula 2021. godine, preminuo je Muhamed Mašali zvani ”doktor siromašnih”.

Ovaj egipatski doktor je pet decenija besplatno liječio siromašne, ne gledajući na vjeroispovest pacijenta. Svakome je pomogao bio on musliman ili koptički hrišćanin.

I ne samo da je besplatno liječio u svojoj skromnoj ordinaciji, već je novac često i poklanjao. Svakodnevno se kolona ljudi mogla vidjeti ispred njegove ambulante, u kojoj je provodio deset sati dnevno. Doktor Muhamed Mašali nikada nije imao auto, pa čak ni telefon.

Muhamed Mašali

Pješke je išao od kuće do ordinacije. Kada je jedan od bogatih gospodara Zaljeva saznao za njegovu priču, dao mu je 20,000 dolara, kola i da se preseli, ali nakon godinu dana, po povratku u Egipat, bogat čovjek je saznao da je doktor čak prodao automobil za pomoć siromašnim pacijentima, te kupovinu medicinske opreme. Kada je Muhamed Mašali diplomirao na Medicinskom fakultetu u Kairu 1967. godine, rekao je zašto želi da se žrtvuje za dobro drugih.

“Moj otac je žrtvovao svoj život da bi me učinio doktorom. Onda sam obećao Bogu da neću uzeti ni novčića od siromašnih i da ću živjeti život u službi susjeda bilo koje kulture ili vjeroispovjesti”, rekao je doktor Mašali.

Doktore Mašali, bio si velik čovjek i humanista.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here