13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

Zabrinjavajuće vijesti iz Austrije! Ovo se nije dogodilo 40 godina

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 04.04.2022

To je najviša inflacijska stopa u posljednjih 40 godina. Točnije od studenoga 1981. godine, stoji u današnjem izvješću glavnog direktora Statistik Austrije Tobiasa Thomasa.

Riječ je o privremenom brzom rezultatu procjene, a konačni, detaljni rezultat, uključujući indeks cijena potrošnje  za mjesec ožujak 2022., bit će objavljen 21. travnja.

Stopa inflacije u veljači ove godine iznosila je 5,9 posto, a u ožujku je u mjesec dana dodatno porasla za 0,9 postotnih bodova.

Nakon objave informacije o 6,8 postotnoj inflaciji za prošli mjesec, mnogi se u ovoj alpskoj zemlji pitanju što se to događa s malom i još uvijek relativno bogatom Austrijom u kojoj je godinama i desetljećima inflacija bila relativno mala i podnošljiva.

Kako izvještavaju domaći mediji, glavni su razlog znatno više cijene energije, što statističari zovu “baznim učinkom”. “Novi porast cijena goriva i energije dodatno su potpalili inflaciju”, pojasnio je Thomas.

Nafta, plin i električna energija poskupjeli su u cijelom svijetu, pa tako i u Austriji koja muku muči kako se izvući iz čak 80-postotne ovisnosti o ruskom plinu. Koronakriza i rat u Ukrajini očito su i Austriju “bacili na  koljena”.

Ono što je također veliki problem i posljedica ruske invazije i rata u Ukrajini jest da cijene potrošnje nezaustavljivo rastu, što djeluje na rast inflacije.

U ožujku je, u odnosu na veljaču 2022. godine, indeks cijene potrošnje porastao za 2 posto, procjenjuje Statistik Austria. U nastavku daje usporedbu cijena kojom se u eurozoni mjeri harmonizirana stopa inflacije.

U ožujku ove godine ona je iznosila, u odnosu na lani,  6,7 posto, a u usporedbi s veljačom prvo povišenje cijena bilo je 2,3 posto.

(izvor / buka.com)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here