9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Stručnjaci potvrdili: Ovo je najbolja namirnica za mozak te protiv demencije, a tako rijetko je jedemo

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 18.03.2022

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja. No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promjene u prehrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete napraviti? U prehranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razina omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.


Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa.

Riba -je glavni izvor Omega 3 masnih kiselina

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnh stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te općenito funkcioniranje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju demencije i Alzheimera, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here