9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Penzije u FBIH će se povećati za 11 posto

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, penzije u FBIH bit će uvećane za 11 posto.

by elijas 21.04.2022

Odlukom Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 7,3 posto, dok je današnjom odlukom Vlade FBIH o vanrednom usklađivanju penzije se uvećavaju za 3,5 posto.

Na današnjoj sjednici Vlade FBIH se upoznala sa Odlukom o redovnom usklađivanju penzija za 2022 godinu, i to u iznosu od 7,3 posto, koja je u skladu sa članom 79. Zakona o PIO/MIO donio Upravni odbor zavoda PIO/MIO 13.04.22 god. Usklađivanje po voj odluci pripada počev od 1.1.2022 godine.

Prema podacima koje je Zavodu PIO/MIO dostavio Federalni zavod za statistiku, rast BDP-a u 2021 godini je iznosio 12,5 posto, dok je index potrošačke korpe povećan za 2,1 posto. I na osnovu tih podataka je izvršeno usklađivanje sa zakonom definiranom formulom usklađivanja penzija, prema kojoj pedeset posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja, te se dolazi do podstotka od 7,3 posto.

Ovo usklađivanje penzija će se odnositi i na penzije koje su ostvarene Zakonom o izmjenama i dopunama o prijevremenom penzionisanju u istom postotku.

Vlada FBIH je donijela odluku o vanrednom usklađivanju penzija

Takođe na današnjoj sjednici Vlade FBIH je donešena odluka i o vanrednom usklađivanju penzija, a koji je u skladu sa članom 80 Zakona o PIO, u procentu od 3,5 posto, izuzev najviših penzija ostvarenih po zakonu.

Ova Odluka će se primjenjivati prilikom isplate penzija za mjesec juni 2022, a zadužuje se Federalni zavod PIO/MIO.

Donošenje ovakve odluke je pokriveno sa članom 80 Zakona o PIO gdje je propisano da Vlada FBIH može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita buđžeta Federacije FBIH, a najviše do stope realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Ova odluka se ne odnosi na najviše penzije sve dok najniži iznos penzije ne dostigne 1/5 iznosa najviše penzije ostvarene prema zakonu.

Ukupan iznos sredstava potreban za isplatu penzija u 2022 godini sa ovim redovnim i vanrednim usklađivanjem penzija je osiguran u buđžetu FBIH za 2022 godinu.

(webvijesti.net/ FTV)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here