9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Ponos ruske mornarice ,,Moskva” potonuo u Crnom moru

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 15.04.2022

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je njihov ratni brod ,, Moskva” koji je bio glavni brod crnomorske flote potonuo u Crnom moru.

Još uvijek se vodi polemika da li je bio pogođen ukrajinskim oružjem kako tvrde ukrajinci, dok to rusi opvrgavaju sa pričom da je došlo do požara u skladištu oružja na brodu, gdje se na kraju desila eksplozija koja je prouzrokovala potonuće broda. Sa obzirom na okolnosti brod je pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo.

Brod ,,Moskva” je duga 186 metara koja je brojala oko 500 članova posade i ponos je rusko-crnomorske ratne flote. U početku je u sovjetskoj mornarici uveden 1980 godine pod imenom ,,Slava”, dok je 1995 godine je preimenovan u ,,Moskva” i nakon preuređenja pušten u službu 1998 godine.

,,Moskva” je naoružana nizom protubrodskih i protuvazdušnim projektilima ,kao i torpedima, pomorskim topovima i proturaketnim odbrambenim sistemima.

,,Moskva” ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je ona učestvovala u poznatom razgovoru na Zmijskim otocima u februaru, te je to drugo veliko pomorsko ratno plovilo koje je potonulo tokom rata u Ukrajini.

Krajem marta Ukrajina je objavila da je raketnim napadom uništila ruski desantni brod u luci Berdjansk.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here