19.1 C
Bihać
Monday, October 3, 2022

„Linearni grad“ je novi megalomanski projekat bahatog saudijskog princa

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Kad je saudijski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman naredio izgradnju pustog severozapadnog područja kraljevine, zahtevao je nešto ambiciozno poput egipatskih piramida, piše Vol Strit Žurnal.

by elijas 04.08.2022

Arhitekte i urbanisti na njegov su zahtev odgovorili planovima za čitavi linearni grad i u sklopu njega neke od najvećih zgrada na svetu: dve paralelne zgrade visoke 480 metara, koje se protežu čak 120 kilometara preko priobalnog, planinskog i pustinjskog terena, a koje su međusobno povezane stazama, pokazuju poverljivi dokumenti.

Linearni grad

Projekt je nazvan „Mirror Line-builds“, odnosno „Zgrade ogledala u nizu“ i dio su bin Salmanovog plana da izgradi svojevrsnu linearnu zajednicu. Projekat će ukupno koštati oko bilion dolara, a u neobičnom naselju će moći da stanuje oko pet miliona ljudi.

Izgled projekta ,,Linear”

Ispod zgrada će saobraćati super-brzi voz, pokazuju nacrti nastali prošle jeseni. Kako bi njegovi stanovnici imali šta da jedu, zgrade naselja će imati integrirane vertikalne vrtove. Za zabavu je u Mirror Lineu zamišljen veliki sportski stadion na visini od oko 300 metara iznad tla. Tu će takođe biti i marina za jahte, smeštena ispod lukova dve zgrade.

Mirror Line je jedan iz serije projekata koji čine Neom, ambiciozni građevinski poduhvat veličine Masačusetsa kojim princ Mohamed želi diverzifikovati ekonomiju kraljevine koja se sada u velikoj mjeri oslanja na naftu. Projekt Neom, u vlasništvu državnog fonda Saudijske Arabije, želi privući strane investicije i stvoriti hiljade novih radnih mjesta, prenosi Jutarnji list.

Princ Mohamed bin Salman

No, privlačenje stranih investicija do sada se pokazalo prilično teškim, jer mnoge strane zemlje i kompanije bojkotuju Saudijsku Arabiju i princa Mohameda, de facto vladara kraljevine, zbog lošeg stanja sloboda i ljudskih prava, što se dodatno pogoršalo nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Ipak, izolacija od strane Zapada završila je prošle nedelje sastankom između princa Mohameda i američkog predsednika Džoa Bajdena, čime je možda utaban put novim stranim investicijama u projekt Neom.

Obzirom da kraljevina silno profitira od rasta cijena nafte, princ Mohamed nastavio je gurati svoj ambiciozni plan nadajući se da će svoju zemlju pretvoriti u jednu od najposjećenijih turističkih i poslovnih destinacija, iako se planovi još uvek mogu promjeniti.

Još neviđeno

Ako Saudijska Arabija zaista uspije da sagradi planirano, radiće se o nečemu što još nije viđeno u svijetu. Ambiciozan plan već sada zadaje glavobolje urbanistima i arhitektama. Jedan od problema je i kako ispoštovati rok koji je zadao sâm princ, a to je da sve bude završeno do 2030. godine te kako rešiti problem miliona ptica selica koje prolaze kroz to područje.

Prve procjene kažu kako će se projekt morati graditi po etapama i da će za njegov završetak biti potrebno najmanje 50 godina.

Zaposleni Neoma izrazili su zabrinutost u vezi s time hoće li ljudi nakon pandemija želeti da žive u visokim zgradama te hoće li nevjerovatna veličina strukture promjeniti dinamiku protoka podzemnih voda i ograničiti kretanje ptica i ostalih životinja.

Dizajn Mirror Line-a podseća na eru silne gradnje nekretnina pre globalne finansijske krize u susjednom Dubaiju, gradu koji je princ Mohamed hvalio zbog brzine i ambicije kojom se razvija. Emirat je izgradio najviši toranj na svetu od 823 metra, ostrvo u obliku palme s vilama i stanovima i arhipelag izgrađen tako da podsjeća na kartu sveta.

No, kao i u Dubaiju, neće svi planirani projekti u Saudijskoj Arabiji nužno biti dovršeni. Tokom posljednjeg naftnog buma, Saudijska Arabija je planirala da izgradi najviši neboder na svetu, koji je kasnije stavljen na čekanje. Neom je već prošao kroz promjenu glavnih planova i egzodus stranih radnika frustriranih tempom razvoja i kulturom upravljanja.

Dizajn američkih arhitekata

Mirror Line je dizajnirao studio Morphosis Architects sa sedištem u SAD-u, koji je osnovao dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu Tom Mejn, a uključuje najmanje devet drugih dizajnerskih i inženjerskih konzultanata, između ostalih i WSP Global iz Montreala i Torntona Tomasetija iz Njujorka.

“Žele izgraditi nešto što nikada pre nije viđeno”, rekao je Havier Kintana de Uña, izvršni direktor Vjeća za visoke zgrade i urbana staništa, neprofitne organizacije sa sedištem u Čikagu.

Ako bude u potpunosti dovršen, Mirror Line će se protezati od zaliva Akaba i prepoloviti planinski lanac koji se proteže duž obale. Nastaviće na istok kroz planinsko odmaralište i kompleks u kojem je smještena vlada Saudijske Arabije do ‘aerotropolisa‘ u pustinjskim ravnicama, stoji u dokumentima.

Ceo linearni plan od 120 kilometra poznat je kao Linija. Koncept je to koji urbaniste zanima već više od sto godine. Godine 1882. španski arhitekta Arturo Soria i Mata predložio je izgradnju izduženog urbanog naselja koje je nadahnulo madridsku četvrt “Sijudad Lineal”.

Princ Mohamed prvi je put predstavio svoju ideju o linearnom gradu, bez automobila i bez zagađenja, u januaru 2021. U videu je ideju nazvao evolucijom u ljudskim dostignućima, slično otkriću penicilina i sletanju na Mesec te načinom da se spase životi koji bi možda bili izgubljeni zbog zagađenja i saobraćajnih nesreća.

“Linija je projekat je civilizacijska revolucija koja ljude stavlja na prvo mesto”, rekao je u videu.

Samo godinu dana pre, Neom se suočio sa kritikama grupa za ljudska prava zbog prisilnog preseljenja jednog autohtonog naroda sa njihove zemlje, što je dovelo do toga da su snage bezbednosti upucale jednog stanovnika.

(webvijesti.net / nova )

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here