9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Putin je jučer izgovorio da se u BiH dogodio genocid

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 22.02.2022

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom jučerašnjem obraćanju spomenuo genocid u našoj zemlji, dobar dio javnosti zapitao se kakve to reperkusije može imati na odnose u našoj zemlji i regionu.Genocid u Srebrenici presuđen je na Međunarodnom sudu u Hagu, ali je i dalje predmet negiranja kako u dijelu naše zemlje tako i regiona. Zanimljivo će biti vidjeti kako će rusko priznavanje genocida, posebno iz usta Vladimira Putina, konotirati njegovi balkanski protežei – Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Ruski predsjednik je jučer ponovo poredio Bosnu i Hercegovinu s Ukrajinom. Rekao je da se u Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, provodi genocid. U svojim opservacijama iznio je i niz kritika na račun Zapada zbog Kosova.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prvi je reagovao te kazao kako je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

“Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi, onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti s genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Putina je nedvosmisleno. Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini, koji smo mu svjedočili. Zato ni ova Putinova izjava ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica”, kazao je on.

Politika dvostrukih aršina tako često političke igrače zna dovesti u slijepu ulicu. Tako Srbija nikada nije priznala Krim kao ruski teritorij, ali iz čisto praktičnih razloga, jer bi zbog Kosova poslali neprincipijelnu poruku. Tako je i kod komentarisanja genocida u Srebrenici. Kada Putinu treba jača paralela, nije mu sporno prihvatiti genocid u BiH, ali država koju vodi je sve do sada radila da se genocid relativizira.

(izvor / Klix.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here