5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Putin je napravio tešku grešku

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Institut za proučavanje rata objavio je u svojoj posljednjoj procjeni da će ruske snage nastaviti ofanzivu u Donjeckoj oblasti u sljedećih nekoliko sedmica nakon što stignu dodatne mobilizirane ruske trupe i snage povučene iz Hersona.

elijas 14.11.2022

Prema ISW-u, ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti “će se naći pod teškim pritiskom”, a Ukrajina će vjerovatno morati preraspodijeliti neke trupe za obranu od ovih ofanziva. “Rusi vjerojatno neće ostvariti značajne operativne dobitke usprkos svojim obnovljenim naporima, iako bi s vremenom mogli zauzeti Bahmut uz enormnu cijenu”, piše ISW.

“Putin je vjerovatno dopustio Surovikinu da se povuče iz zapadnog Hersona pod uslovom da zauzme ostatak Donjecke oblasti, koristeći ruske snage vraćene iz zapadnog Hersona kao i novopristigle mobilizirane vojnike.

Ovo zapažanje koje je iznio Andrij Zagorodnjuk, predsjednik Ukrajinskog centra obrambenih strategija, najvjerovatnije je objašnjenje za nastavak intenziteta ruskih ofenzivnih operacija prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su započele 28. oktobra”, piše ISW.

“Prekid vatre pogodovao bi Putinu”

“Prestanak ili produženo usporavanje borbenih operacija u sljedećih nekoliko mjeseci je vrlo malo vjerovatno. Rusi ne pokušavaju uspostaviti i ojačati obrambene položaje duž cijele linije, već obnavljaju ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti. Ukrajinci će gotovo sigurno nastaviti svoje protuofanzivne operacije koje su već u toku. Obje strane već se bore u vrlo blatnim uslovima. Vjerovatno se neće prestati boriti kada zima zaledi tlo i učini ga još pogodnijim za mehanizirano manevarsko ratovanje velikih razmjera”, navodi ISW.

“Bilo kakav pokušaj primirja ili prekida neprijateljstava u ovom trenutku bi velikom većinom pogodovao Rusiji. Putin bi trebao željeti takav prekid vatre, to mu je u interesu. Trebao bi shvatiti da treba dati vremena svojim snagama da se oporave i omogućiti rezervistima koji dolaze na ratište vremena da se integriraju u svoje jedinice, obuče i pripreme za ozbiljnu borbu.

Činjenica da Putin nastavlja tjerati svoje generale na ofanzive u ovim okolnostima stoga je teška pogreška iz vojne perspektive. To vjerovatno proizlazi iz bilo kojih psiholoških čimbenika koji su Putina uopće naveli da naredi invaziju, ali također sve više iz Putinove potrebe da pokaže svoju čvrstoću tvrdolinijaškoj frakciji koju predvodi, barem u javnosti, financijer Wagnera Jevgenij Prigožin.

Prema tome, malo je vjerovatno da će Putin biti voljan tražiti prekid vatre osim ako ga ne budu pratili ogromni ukrajinski ili međunarodni ustupci”, zaključuje ISW.


(webvijesti.net / Vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here