9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Želimo dobrodošlicu dobrovoljcima koji će se boriti protiv Ukrajine

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 11.03.2022

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je, obraćajući se ruskom Vijeću sigurnosti, da će Rusija poželjeti dobrodošlicu dobrovoljcima da se bore u Ukrajini.

Ruski ministar obrane na sastanku je rekao da na Bliskom istoku 16 tisuća dobrovljaca čeka i spremno je doći boriti se na strani Rusije.

“Ako vidite da postoje ti ljudi koji žele sami, a ne zbog novca, doći pomoći ljudima koji žive u Donbasu, onda im trebamo dati ono što žele i pomoći im da dođu u zonu sukoba”, rekao je Putin.

“Moramo prihvatiti dobrovoljce koji se žele boriti protiv ukrajinskih snaga i pomoći im da dođu do borbenih područja”, rekao je Putin dodajući da podržava isporuku oružja koje je oduzeto ukrajinskoj vojsci regijama u Ukrajini koje podržava Rusija.

Putin je na tom sastanku odobrio i predaju zarobljenih raketnih sistema separatistima na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Raketni sistem FIM – 92 Stinger

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prethodno je predložio predaju protivtenkovskih sistema američke proizvodnje, kao što su Dževelin i Stinger, borcima iz pobunjeničkih regiona Luganska i Donjecka.

Raketni sistem FGM-148 Javelin

Putin je odgovorio da podržava takvu ideju.

Šesnaestog dana ruske invazije na Ukrajinu, satelitski snimci pokazuju da su se ruski vojnici rasporedili u šume, dok nastavljaju da napreduju prema glavnom gradu Kijevu.

Putinove snage, kako se navodi u izveštajima, okružuju nekoliko ukrajinskih gradova, a zvaničnici za vanredne situacije upozoravaju da opsadna taktika znači da gradovi poput Mariupolja ostaju bez hrane.

Razgovori ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine u Turskoj završeni su rečima da ne vide nadu za trajni prekid vatre u bliskoj budućnosti.

(izvor/index.hr/slobodna evropa)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here