8.7 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

Putin priznao Donjeck i Lugansk: Rusija je stvorila Ukrajinu

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

22.02.2022 by elijas

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku, priznat će proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj.

– Modernu Ukrajinu je stvorila Rusija, boljševička Rusija. Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina – rekao je večeras Putin u obraćanju naciji.

Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je “kritičnom”.

– Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio – poručio je Putin u TV obraćanju.

Ruski vojnici na vježbi

Ocjenjuje da je Ukrajina geopolitička fikcija koju je 1920-ih stvorio Staljin – “ta zemlja je oštećena kolapsom SSSR-a”.

– Neki će reći “pa sve je to poznato”, ali treba shvatiti što se zbiva danas i objasniti ciljeve pred nama, stoga je važno objasniti pozadinu. Ukrajina je od početka bila ruska. Nažalost, komunistička Rusija, Lenjin i njegovi drugovi su prilično brutalno otcijepili od Rusije neke povijesno ruske dijelove, a da niko Ruse o tome nije ni pitao.

U osvit Drugog svjetskog rata, komunisti su anektirali neke dijelove u pripojili ih Rusiji, a kao kompenzaciju su Ukrajini dali povijesno njemačke teritorije. Iz nekog razloga Staljin Krim je dao Ukrajini i tako je ona stvorena.

Htio bih vas podsjetiti, kada govorimo o revoluciji 1917,. boljševici su počeli stvarati novu državu…

Zašto smo morali ispuniti bilo čije nacionalne ambicije? Zašto smo morali davati neka prava, prava na teritorije kada su to povijesno bili dijelovi Rusije? Pitam vas zašto smo morali biti tako darežljivi? To je ludilo. Ali postoji objašnjenje.

Nakon revolucije, boljševici su pod svaku cijenu htjeli ostati na vlasti, zato su bili spremni na sve, pa čak i na poniženje. Bili su u jako teškoj poziciji, ispunjavali su bilo kakve zahtjeve raznih nacionalista. To nije bila samo greška, nego nešto još gore, a nakon raspada SSSR-a to je postalo očito – poručio je Putin.


(Izvor / Vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here