9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Ruski plan za Ukrajinu u pet faza: Osvajanje Borispolja, isključivanje struje,opšte panike…

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

25.02.2022 by elijas

Ruski tenkovi u petak su ušli su u Kijev, a procjenjuje se da je prvi cilj oklopnim snagama opkoliti glavni grad Ukrajine, u kojem se još uvijek nalazi i predsjednik Volodomir Zelenski, koji je ranije rekao da će unatoč nadiranju ruskih snaga ostati u Kijevu i dijeliti sudbinu svojih sugrađana i svoga naroda.

Američke obavještajne službe u međuvremenu upozoravaju na ono što smatraju da je ruski plan za dalje, a namjera je, kako procjenjuju, ‘obezglavljivanje’ ukrajinskih vlasti.

Pravci djelovanja ruskih snaga

Prema njihovim analizama, nakon što grad bude opkoljen, američki obavještajci vjeruju kako je plan da ruske specijalne snage munjevitom akcijom zauzmu zračnu luku, vjerojatno Sikorski ili Borispolj, koje bi nakon toga koristile kao poligon za uzlijetanje zračnih snaga koje bi prevozile golemu vojnu silu od 10.000 padobranaca da napadnu i okupiraju prijestolnicu Kijeva.

Pritom bi glavni zadatak padobranskih postrojbi bio da, nakon što uđu u grad, pronađu predsjednika Zelenskog, ministre i parlamentarne zastupnike te ih prisile da potpišu mirovni sporazum kojim bi se kontrola nad zemljom prepustila Moskvi ili marionetskom režimu koji bi Moskva u Kijevu instalirala i podržavala.

To bi, kako se navodi, zapravo bio i završetak rata, bez potrebe da kopnene snage ruskog predsjednika Vladimira Putina budu prisiljene na teške i krvave borbe kako bi vojno osvojile svaki pedalj zemlje.

Snimci rata u Ukrajini

Prema procjenama, Rusi su umalo plan ostvarili već prvog dana invazije, kada je 20 jurišnih helikoptera spustilo skupinu vojnika u zračnu luku Antonov, 15 milja sjeverno od Kijeva. No, jedinice ukrajinske nacionalne garde uspjele su spriječiti punu provedbu plana.

Ruski napad na prijestolnicu vjerojatno bi bio koordiniran s potiskivanjem trupa na južnim i istočnim bojištima – Krimu i Donbasu – sa ciljem blokiranja ukrajinskih oružanih snaga, tako da se ne mogu povući i ojačati obranu grada, kažu dužnosnici.

Razorena zgrada u predgrađu Kijeva

Manevri mogu biti praćeni bombardiranjem i akcijama sabotera koji bi ciljali električne mreže i infrastrukturu kako bi se posijala panika i stanovnici natjerali u bijeg, pri čemu bi se presjecali i prometni pravci te tako otežavalo kretanje ukrajinskih snaga koje se već nalaze u Kijevu.

Čini se, kako se navodi, se da je provedba plana bila u tijeku već u ranim jutarnjim satima jer su se prije zore začule eksplozije, a grad je bio meta raketnih udara kakvi nisu viđeni od 1941. godine.

Šah-mat u pet poteza

Istovremeno, kako prenosi BBC, izvor iz ukrajinske obavještajne agencije za Ukrajinsku Pravdu također je jasno opisao ruski plan za zauzimanje glavnog grada, a kasnije i države, u pet koraka.

Iako ti navodi nisu potvrđeni, savršeno se podudaraju s procjenama američkih obavještajaca.

Prema ovom izvoru, plan se sastoji od pet faza:

1. Osvojiti Borispolj, glavnu kijevsku zračnu luku, te preko nje prebaciti 10.000 vojnika. U međuvremenu, plan je žestoko napadati ukrajinske trupe na granicama kako se one ne bi uključile u bitku za Kijev.

2. Isključiti struju i komunikaciju u Kijevu te izazvati paniku.

3. Isprovocirati egzodus izbjeglica kako bi se otežali manevri ukrajinske vojske.

4. Zauzeti vladine zgrade i parlament i natjerati ukrajinsku vladu da potpiše predaju pod ruskim uvjetima.

5. Instalirati proruske lidere i podijeliti Ukrajinu na dva dijela. Nešto slično kao nekadašnje Istočna i Zapadna Njemačka.

(izvor / jutarnji list.hr)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here