13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

Realna cijena peleta 450 KM, a ogrjevnog drveta 100-120 KM

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Na današnjem sastanku vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnika entitetske Privredne komore i privrednika istaknuto je da bi jedna tona peleta trebala koštati od 400 do 450 KM te da kubni metar iscjepanog drveta ne bi trebao koštati više od 100 do 120 KM.

by elijas 20.07.2022

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine su na ovu temu razgovarali ministar trgovine Zlatan Vujanović (SBB), predstavnici Privredne komore, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Vildan Hajić, direktor Federalne uprave za inspekcijske polove (FUZIP) Anis Ajdinović, glavni entitetski tržišni inspektor Elmir Ramić i Goran Miraščić, savjetnik entitetskog premijera Fadila Novalića (SDA) .

Cilj ovog sastanka je bio određivanje aktivnosti radi osiguranja urednog snadbjevanja peletom i ogrjevnog drveta u predstoječoj sezoni grijanja kako bi ona bila pristupačna najosjetljivijoj populaciji društva.

Poslije obavljenog inspekcijskog nalaza po nalogu Vlade FBIH, utvrđeno je da su pojedini proizvođači prodavci peleta i ogrjevnog drveta iskoristili novonastalu situaciju u regiji i svijetu uslijed povećanja nekih roba i usluga, prvenstveno nafte i naftnih derivata, te da su podigli nerealno cijene gore navedenih artikala.

Inspekcija je izlaskom na teren izvršila uvid u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca peletom i ogrjevnim drvetom, te se usaglasilo da bi realna cijena peleta trebala biti 400 do 450 KM, a kubni metar iscjepanog ogrjevnog drveta od 100 pa do 120 KM.

,, Ukoliko zaključke sa ovog sastanka poslovni subjekti koji su registrirani u FBIH ne budu imali volje za korigiranje cijena, Vlada FBIH će morati poduzeti aktivnosti u mjeri zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere” istaknuto je na sastanku.

Vlada FBIH je uputila Vijeću ministara još krajem maja ove godine dopis u kojem je tražila da se zaštiti domaće tržište osiguranjem dovoljne količine peleta i ogrjevnog drveta sa privremenom zabranom izvoza šumskih sortimenata, peleta i drveta.

Podsječamo da je cijena tone peleta bila dosegla iznos više od 600 KM.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here