5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Milioni Ukrajinaca ostalo bez električne energije

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Više od 10 miliona Ukrajinaca trenutno nema električne energije, objavio je u četvrtak navečer predsjednik Volodimir Zelenski

elijas 18.11.2022

Ukrajinska vojska saopćila je da se energetska infrastruktura u zemlji nalazi pod stalnim ruskim napadima.

– U ovom trenutku više od deset miliona Ukrajinaca nema struju, posebno u regiji Kijeva – izjavio je ukrajinski predsjednik u video obraćanju, dodajući da su vlasti u nekim mjestima naredile prisilno hitno isključenje struje.

U Kijevu je pao prvi snijeg, a službe rade na ponovnom uspostavljanju opskrbe strujom u cijeloj zemlji nakon što je Rusija početkom ove sedmice izvela, prema tvrdnjama Ukrajinaca, najteže bombardovanje civilne infrastrukture od februara i početka rata.

Ukrajina obično ima duge, hladne zime sa srednjim temperaturama nekoliko stepeni ispod nule, a najnižim do minus 20 stepeni Celzijevih. Agencija UN-a je rekla da stoga prijeti ozbiljna humanitarna kriza, gdje će ove zime milioni biti suočeni sa “stalnim isključenjima struje”.

Ukrajinska vojska je saopćila da se energetska infrastruktura nalazi pod upornim napadima ruskih projektila i dronova, od glavnog grada Kijeva na sjeveru do Dnjepra u centralnoj Ukrajini i Odese na jugu.

( webvijesti.net/ vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here