13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

Zelenski: Ruska ofanziva u istočnoj Ukrajini je počela

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 18.04.2022

,, Sada već možemo potvrditi da su ruske snage započele do sada najjaču ofanzivu u istočnoj Ukrajini, tačnije u pokrajini Donbas, gdje je trenutno najveća koncetracija ruske vojske ” izjavio je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Donbas je jako industrijsko područje na istoku Ukrajine gdje stanovnici uglavnom govore ruski jezik. Radi se o separatistima koje podržava Moskva i koje se bore sa ukrajinskim snagama već osam godina, te su i proglasili dvije nezavisne republike koje je priznala Rusija.

Kremlj je inače proglasio zauzimanje Donbasa glavnim ratnim ciljem, nakon što je propao pokušaj zauzimanja glavnog grada Ukrajine Kijeva. Nakon toga je ruska vojska počela pregrupirati i pojačavati svoje kopnene snage na istoku gdje već započela ofanzivu na ovaj dio Ukrajine.

Takođe Rusija šalje pojačanje i na poluotok Krim, kojeg je oduzela 2014 godine, te i na područje Rostova na Donu koje graniči Rusiju sa Ukrajinom.

Kao uvertira ove ofanzive ruske snage su snažno bombardirale zapadni grad Lavov, kao i druge ciljeve diljem Ukrajine kako bi se urušila odbrana ove zemlje.

Najmanje 7 osoba je poginulo u raketnim napadima na grad Lavov koji je bilježio samo sporadične napade tokom ova dva mjeseca rata, te je postao utočište za civile koji bježe od borbi. Međutim, Lavov nije slučajan cilj , pošto predstavlja glavni ulaz iz Poljske za snadbjevanje oružja koje isporučuje Nato savez.

Ruski napad na Lavov pogodio je tri vojna objekta i fabriku automobila.

Pentagon je već poslao 4 teretna aviona koja su stigla u Evropu u nedelju sa početnom isporukom oružja za Ukrajinu kao dio vojne pomoći vrijednog 800 miliona dolara. Takođe i kreće obuka ukrajinske vojske na američkim haubicama 155 mm.

Sa druge strane, zauzimanje Mariupolja, gdje se procjenjuje da je ubijeno oko 21000 ljudi, bi Ukrajini oduzelo važnu luku, a i time bi Rusija spojila teritorij Donbasa i Krima.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here