9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

SAD je spremna isporučiti moćni avion A-10 Ukrajini tkz. ,,ubojica oklopa”

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Najviši funkcioneri u vojsci SAD razmišljaju o prebacivanju moćnih aviona A-10 koji predstavljaju noćnu moru za oklopna vozila

by elijas 22.07.2022

U sjedištu američkih vazdušnih snaga postoji ideja da bi u narednom periodu se moglo isporučivati Ukrajini jurišni avion A-10 Warthog poznatiji po nazivu ,, bradavičasta svinja”. Naime radi se o avionu koji posjeduje impresivan arsenal oružja od raketa pa do 30 -milimetarski topa GAU-8 Avenger i teški oklop.

Snimak na kojem se vidi borbena moć aviona A-10 Thunderbolt

Načelnik glavnog štaba američkih vazdušnih snaga general Charles Q. Brown je kao preduslov za dobijanje ovakvih aviona postepeno odbacivanje borbenih aviona iz sovjetske ere.

A-10 je razvijen krajem 60-tih kada je postalo jasno da američko ratna avijacija hitno treba specijalizirani avion za uništavanje ciljeva na zemlji, kojem će uža specijalnost biti uništavanje sovjetskih tenkova u slučaju napada na zapadnu Evropu.

Warthog A-10

Cijeli je A-Thuderbolt II zapravo konstruiran oko topa GAU-8 Avenger kalibra 30 mm koji je konstruisan samo s jednom namjenom – uništavanja tenkova. Za top je razvijeno i posebno streljivo od osiromašenog urana sposobno probiti oklop i najsavremenijih tenkova.

Ova mogučnost bi bila jako bitna za Ukrajinu jer nadmoć ruskih tenkova u njihovom ratu je neupitna. Već isporuka raketnih sistema visoke pokretljivosti HIMARS je dala već rezultate na ratištu gdje ukrajinska vojska pogodila nekoliko ruskih skladišta oružja.

Prema buđžetskom proračunu Pentagon već planira da povuće 21 primjerak A-10 Warthoga, gdje je taj potez ozvaničio i odbor Senata za oružane snage, tako da postoji prostor da se takvi avioni isporuče Ukrajini. Ukrajina je već u prijašnjoj vojnoj razmjeni sa SAD-om obučila nekoliko pilota za upravljanje A-10 .

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here