9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

SAD po prvi put najveći svetski izvoznik LNG-a

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
SAD su prošlog meseca postale prvi svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa, po prvi put ikada, pošto su porasle isporuke u Evropu koja ima velike potrebe za ovim energentom. Iako bi vodeće mesto SAD u izvozu tečnog gasa moglo biti kratkog veka, stiče se utisak da je SAD mudro iskoristila situaciju sa ratom u Ukrajini i zategnute odnose izmedju EU i Rusije.

by elijas 02.08.2022

Velika potražnja u Evropi, visoke cene prirodnog gasa i povećani izvozni kapaciteti učinili su Sjedinjene Države najvećim svetskim izvoznikom tečnog prirodnog gasa (LNG) u prvoj polovini 2022. godine, saopštila je u ponedeljak američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Američki izvoz LNG-a porastao je za 12 odsto u prvoj polovini 2022. u poređenju sa drugom polovinom 2021. Između januara i juna 2022. je iznosio je u proseku 11,2 milijarde kubnih stopa dnevno, saopštila je EIA. Tako su Sjedinjene Države prestigle Australiju i Katar, druga dva velika izvoznika LNG-a.

Evropa sve više uvozi LNG iz SAD

Spot cene LNG-a u Evropi i Aziji držale su od poslednjeg kvartala 2021. godine bile mnogo više od istorijskih normi, a dostigle su rekordne vrednosti ranije ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Evropa uvozi sve veće količine američkog LNG-a jer nastoji da zameni što više ruskog gasa. Kapacitet izvoza LNG iz SAD se povećao od novembra 2021. godine, prema procenama EIA.

Sjedinjene Države isporučuju rekordne količine LNG u Evropu kako bi pomogle saveznicima EU u njihovim naporima da popune skladišta gasa uoči zime, usred rastuće neizvesnosti oko snabdevanja ruskim gasom. Po prvi put ikada, Evropska unija je u junu uvezla više LNG-a iz Sjedinjenih Država nego gasa gasovodom iz Rusije, pošto je Moskva sredinom prošlog meseca smanjila snabdevanje Evropi

Revolucija gasa iz škriljaca, zajedno sa milijardama dolara ulaganja u postrojenja za utečnjavanje, pretvorila je SAD iz neto uvoznika LNG u najvećeg izvoznika za manje od jedne decenije. Proizvodnja gasa je porasla otprilike za 70% u odnosu na 2010. i očekuje se da će zemlja imati najveći izvozni kapacitet na svetu do kraja 2022. kada terminal Kalkašiju Pas kompanije Venture Global LNG bude dostupan.

Da li je ovo samo trenutno stanje na gasnom tržištu!?

Ali pozicija SAD kao glavnog otpremnika LNG-a može biti kratkog veka. Izvoz je bio samo za dlaku iznad onog iz Katara i Australije, a bilo kakvi problemi u proizvodnji mogli bi uticati na rangiranje. Gledajući dalje, Katar planira ogroman izvozni projekat koji će se pojaviti krajem 2020-ih, koji bi mogao učvrstiti bliskoistočnu naciju kao glavnog dobavljača goriva.

„Katar i SAD će se nadmetati da budu najveći proizvođači LNG-a na svetu u narednoj deceniji“, rekao je Muksit Ašraf, viši generalni direktor u kompaniji Aksentur.

U međuvremenu, skok američkog izvoza LNG-a pomoći će da se ublaži globalna kriza u snabdevanju. Evropa se suočava sa zimskom energetskom krizom jer se javna preduzeća bore sa sezonski niskim zalihama prirodnog gasa. Kupci iz inostranstva kupili su 13% američke proizvodnje gasa u decembru prošle godine, što je sedam puta više u odnosu na pet godina ranije kada većina infrastrukture potrebne za isporuku goriva iz zemlje još nije postojala.

Američki terminali za izvoz LNG-a poslali su rekordnih 1.043 tereta 2021. godine, pri čemu azijske zemlje čine skoro polovinu destinacija, a Evropa jednu trećinu.

(webvijesti.net/Aljazeera)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here