16.2 C
Bihać
Monday, October 3, 2022

Stručnjaci kažu da je u Zagrebu pala letjelica Tu-141

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 11.03.2022

Sredinom noći na zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letjelica uz veliku eksploziju koja potresla mnoge građane Zagreba.

Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater. 

Na mjestu udara su pronađena dva padobrana na dvije lokacije na Jarunu, više od kilometra od mjesta na kojem je nastao veliki krater u zemlji, nisu se spustili ljudi, nego se vjerojatno radi o dijelovima letjelice u kojima su pohranjeni podaci.

Stručnjak za vojnu avijaciju trvdi da je to bespilotna letjelica Tu-141 i da je stigla iz Ukrajine preko Mađarske

Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive je napisao kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i snimki iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, bespilotna izviđačka letjelica.

Rogoway vjeruje da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te da je od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske pa sve do Hrvatske, gdje je konačno završio  u Zagrebu.

Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, piše Rogoway.

Tupolev Tu-141

“Činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana”, piše Rogoway. 

Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu, pojašnjava se na The War Zone.

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here