9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Tešanjski privrednici izvoze u 70 zemalja svijeta,najviše u Njemačku i Italiju

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 28.03.2022

Prema raspoloživim posljednjim podacima izvoz tešanjske privrede u posljednjim godinama je iznosio oko 390.000.000,00 BAM i to na tržište više od 70 država širom svijeta.  Izvoz iz Tešnja čini 21,47 posto izvoza iz Zeničko-dobojskog kantona.

Kada je riječ o izvozu po stanovniku, općina Tešanj se nalazi među 10 općina u FBiH koje imaju veći izvoz  od 8.000 BAM po stanovniku, gdje se osim Tešnja nalaze još: Lukavac, Visoko, Usora, Gradačac, Široki Brijeg, Ilijaš, Goražde, Posušje i Konjic.

Uvoz je značajan segment poslovanja na području općine Tešanj, što doprinosi da se općina Tešanj nalazi među osam lokalnih zajednica u FBiH koje imaju vrijednost „uvoz+izvoz“ po stanovniku u iznosu iznad 17.500 BAM. To društvo u FBiH osim Tešnja sačinjavaju: Široki Brijeg, Doboj-jug, Posušje, Lukavac, Grude, Visoko i Kreševo.

Četiri najznačajnija vanjskotrgovinska partnera u segmentu izvoza tešanjske privrede su: Njemačka, Italija, Slovenija i Holandija koji čine 74 posto cjelokupnog izvoza iz Tešnja.

 

Jedan od slogana Tešnja

Već od ranije su poznate kategorije proizvoda koje se izvoze iz Tešnja gdje prepoznajemo proizvode iz oblasti metaloprerade i proizvodnje autodijelova, industrijske keramike, prerade tekstila i kože, drvoprerade i namještaja, ali u posljednje vrijeme značajan udio zauzimaju dijelovi od polimernih materijala i proizvodi od mesa i drugi prehrambeni proizvodi.

Afirmacija autoindustrije nastupa 70-tih godina sa počecima proizvodnje filtera (Unico filter/Mann Hummel BA) i svjećica (Enker), a kulminaciju doživljava 80-tih godina pojavom proizvodnje kočionih komponenti za putnički program (FAD/FAD Prevent).

Period 1996-danas obilježen naglim razvojem i pojavom potpuno novih subjekata koji rade u oblasti metaloprerade, kao što su: BME, Medena Commerce, Inox Ajanović, Kalim, Zupčanik, KPM BH, Metalskop, Asval i dr.

Proizvodi iz metaloprerađivačkog sektora se izvoze na tržišta više od 50 država.

To je lokomotiva lokalne privrede i kičma lokalnog ekonomskog razvoja u Tešnju.

Uporedo sa razvojem proizvodnje automobilske industrije razvija se tekstilna (Napredak) i industrija obuće (Sloga), koje u periodu tranzicije dobijaju nasljednike u uspješnim firmama kao što su: Alpina Bromy, Koža Komerc, Art, Koteks, SM3, Contesa, B&M Commerce, ZEMI i dr.

Drvoprerada i proizvodnja namještaja oličeni u firmi UKUS, dobijaju nasljednike u firmama: Nord Ent, Lock Wood, Process, Artisan, čiji proizvodi su prepoznatljivi širom svijeta od Holandije preko SAD-a, potom UAE do Južne Koreje.

Nagli razvoj prehrambene industrije i proizvodnje napitaka pozicioniran je kao „netradicionalna privredna grana“, koja veoma brzo postaje lider u proizvodnji konditorskih proizvoda (AS), pilećeg mesa (MADI), gotovih jela (JAMI), gljiva (Bio-šamp), tjestenine (Subašić), brašna i pekarskih proizvoda (Dukat), mineralnih voda (Oaza, Tešanjski kiseljak, Princess, Tešanjski dijamant, Celvik).

Sektor usluga i trgovine je izuzetno razvijen a oličen je u prisustvu firmi: HIFA, AS, Silk-Trade, Saračević, FAREX, Točak, Mepromex i dr. Građevinarstvo posjeduje veliki potencijal za dalje jačanje i razvoj, a predstavljen je prisustvom firmi: Inter, Inžinjering, Hrvić Gradnja, Famus, Neđing i dr.

Prema posljednjim podacima na području općine posluje 2421 poslovna subjekta (950 firmi, 493 jedinica  u sastavu, 978 obrt) od  kojih  više od 20 su direktne strane investicije koje dolaze iz: Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Italije i drugih država. Izvoz više od 300 proizvoda pronalazi kupce na tržištima više od 60 različitih država na 6 kontinenata.

Moramo naglasiti da je sinergija općine Tešanj i njenih privrednika veoma jaka i lokalna zajednica je dala punu podršku kada je u pitanju razvoj privrede na ovome prostoru gdje su svakome otvorena vrata za brzo otvaranje biznisa .

(webvijesti.net)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here