13.1 C
Bihać
Tuesday, October 4, 2022

U Briselu rasprava o BiH, sudjeluju Čović i Komšić

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 14.03.2022

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH trebali bi danas prisustvovati sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Sjednica počinje već danas, a o situaciji u BiH članovi odbora razgovarat će sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom. Sjednici bi trebala prisustvovati i Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove.

Kako je predviđeno zvaničnom agendom tog dvodnevnog sastanka, dio će biti posvećen stanju u Bosni i Hercegovini, a na sutrašnjoj sesiji učestvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik, iako još uvijek o tome nema službene potvrde iz Predsjedništva BiH. Istoj sesiji trebao bi prisustvovati i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta predsjedava David McAllister koji je naglasio da u kontekstu sve brojnijih izazova, ali i prilika s kojima se suočavaju izvan Evropske unije, 79 članova odbora doprinosi definiranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Ovo tijelo prati provedbu te politike i nadzire potrošnju sredstava Evropske unije namijenjenih za vanjsko djelovanje u svijetu te nastoji osigurati da se sporazumima između EU-a i trećih zemalja garantiraju demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

(izvor / vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here