9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

U Sarajevo stižu brojne filmske zvijezde na SFF

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najljepše i i jedne od najpozitivnijih priča u našoj zemlji.

by elijas 12.08.2022

August je u pravilu rezervisan za najljepše filmske priče koje se pričaju u Sarajevu. I nije tu samo riječ o filmu i festivalu, već u kompletnoj atmosferi koju kanališe SFF. Jer kada građani svoje kalendare počnu podešavati prema rasporedu festivala, kada svoje godišnje odmore počnu ravnjati sa planovima SFF-a, onda znate da ste stvorili ambijent koji se živi u punom kapacitetu.

A ovogodišnji filmsko-kulturni reset vjerovatno je potrebniji nego ikad. Ovo je SFF s novim direktorom, mladim Jovanom Marjanovićem, koji je dužnost preuzeo nakon što se povukao dugogidišnji direktor ovog festivala Mirsad Purivatra.

U vremenu kada se ljudi tek vraćaju u ustaljene tokove poslije dvije godine strogih ograničenja zbog korone. U vremenu kada novinske stupce i glavne medijske prostore pune teške teme poput rata u Ukrajini, globalnih ekonomskih posljedica, konstantne priče o poskupljenjima i sve pod teretom velike političke krize u BiH, konačno stiže dašak svjetlosti.

Sedam dana ljubavi

A ta svjetlost je upravo SFF. Sedam dana čiste pozitive, ljubavi, dobrih filmova, zabave i poruka koje svima mogu dati samo snagu i neku vrstu duhovne hrane. Koliko puta ste sami sebi rekli da vam je dosta priče o političkim strankama, predizbornim svađama i novim krizama. U takvoj situaciji SFF donosi dašak optimizma i vedrine.

Od danas će iz Sarajeva otići najpozitivnije poruke i vijesti kako je u glavnom gradu BiH održana svjetska premijera brojnih filmova ili kako su Sarajevo posjetile velike filmske zvijezde, a takvih će biti mnogo.

SFF večeras otvara film koji je dobitnik Zlatne palme “Trougao tuge“, reditelja Rubena Östlund. Glavne projekcije će biti u Narodnom pozorištu te popularnom Kinu Metalac na otvorenom. Međutim, cijelo Sarajevo živi SFF. Publika će filmove moći gledati i na trgu prekoputa Vijećnice, na dvije lokacije u Novom Sarajevu, u kinima Meeting Point i Cineplex, u Novom Gradu na dvije lokacije, ali i na Ilidži te u Mostaru.

Mads Mikkelsen

U nedjelju u Sarajevo stiže jedan od najvećih evropskih, ali i svjetskih glumaca Danac Mads Mikkelsen. Njemu će biti uručeno priznanje Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, koje mu je dodijeljeno 2020; ali Mikkelsen tada zbog pandemije koronavirusa nije mogao doći. U ljetnom kinu Metalac nakon uručenja nagrade bit će prikazan film “Lov” u kojem glumi glavnu ulogu.

Sutradan, dakle u ponedjeljak u Sarajevo stiže holivudska mlada zvijezda Jesse Eisenberg, glumac, reditelj i pisac. On je ovogodišnji dobitnih nagrade Počasno srce Sarajeva, a bit će mu uručeno prije prikazivanja njegovog rediteljakog filma “Nakon što spasiš svijet“.

Jessi Eisenberg

Na festivalu će biti prikazano preko 220 filmova, od čega je 51 premijera iz naše regije. Među premijerama je i ona svjetska filma Pjera Žalice “Praznik rada“. Taj film će zatvoriti festival.

Svjetsku premijeru doživjet će i film bh. roditeljice Aide Begić “Balada“.

Publika će imati priliku vidjeti i dvije epizode nove serije Danisa Tanovića “Kotlina“, a tu je i dokumentarni film, još uvijek u radnoj verziji o Emeriku Blumu, na kojem radi Jasmila Žbanić. Međutim film je već sinoc prikazan u svojoj radnoj verziji s ciljem kako bi potaknuo sve one koji imaju određeni materijal koji se može koristiti o ovom privredniku da mogu pomoći u kreiranju filma.

Predavanja će održati reditelji Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Ruben Östlund, Ari Folman, Jasmila Žbanić i Michael Winterbottom.

Pored filmova, SFF sa sobom nosi cijeli ambijent koji podrazumijeva veliki broj društvenih događaja u gradu, poput koncerata, radionica, druženja te sklapanja novih filmskih i kulturnih projekata.

A s obzirom kakvu energiju festival nosi, ne treba čuditi i ako za vrijeme festivala u Sarajevo stigne još neka nenajavljena svjetska zvijezda.

SFF će trajati do 19. augusta.

(webvijesti / klix)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here