5.8 C
Bihać
Wednesday, December 7, 2022

Ukrajinci dobili moćni PZO sistem

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img
Sistem NASAMS je namjenjen za obranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje pogađa s vrlo visokom preciznošću

by elijas 26.09.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je ovog vikenda da je Ukrajina od SAD-a dobila najmodernije sistem protuvazdušne odbrane NASAMS. Zelenski se u intervju za CBS zahvalio američkom predsjedniku Joe Bidenu i Kongresu.

“Ovo je sistem protivvazdušne odbrane. Ali to nije dovoljno za zaštitu civilnih infrastrukturnih objekata, škola, bolnica i stambenih zgrada Ukrajinaca”, rekao je Zelenski.

Slanje prva dva NASAMS sistema Ukrajini objavilo je američko Ministarstvo odbrane 16. septembra, a još nije potvrđeno gdje će biti stacionirani, no analitičari procjenjuju da bi to moglo biti negdje u oslobođenoj Harkivskoj oblasti. Neovisno o tome radi li se o prvoj, drugoj ili trećoj generaciji NASAMS sistema, riječ je o cutting edge tehnologiji koju Amerikanci koriste, među ostalim, za zaštitu neba nad Bijelom kućom u Washingtonu, a prvi puta su u američkoj prijestolnici korišteni kao sistem zaštite 2005., tokom druge inauguracije predsjednika George W. Busha.

NASAMS sistem

NASAMS sistem se sastoji od radara Sentinel, naprednih raketa zrak – zrak srednjeg dometa i sistema za ispaljivanje raketa, kojeg je dizajnirao norveški Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), dio poznate grupacije KOG specijalizirane za raketne sisteme raznih vrsta. NASAMS je produkt suradnje KDA i američkog Raytheona, a u upotrebi je od 1998. godine i namjenjen je za odbranu od dronova, helikoptera, eksplozivnih raketa i aviona, koje identificira i pogađa s vrlo visokom preciznošću.

Stacionarni NASAMS

Isporuku ovih sistema protuvazdušne odbrane Ukrajini Pentagon je najavio još 1. septembra, kao dio paketa vojne pomoći vrijednog 820 milijuna američkih dolara. Dva NASAMS-a koji su stigli u Ukrajinu imaju po 12 mobilnih sistema za lansiranje raketa, svaki s po šest projektila. Američko Ministarstvo obrane 24. avgusta je najavilo slanje još šest NASAMS jedinica s dodatnim streljivom. Ovo moćno oružje trebalo bi dodatno ojačati ukrajinsku protuvazdušnu odbranu koja se, do ruske invazije ove godine, bazirala uglavnom na sovjetskoj opremi koju je nešto teže održavati. Ukrajinska protuvazdušna odbrana do sada je onemogućavala vazdušnu premoć ruske avijacije, oborivši do sada, prema podacima ukrajinskog Ministarstva obrane, ukupno 260 aviona, 224 helikoptera, 970 dronova i 241 raketu. Ti podaci nisu potvrđeni.

Američki sistemi, poput višestrukih raketnih bacača HIMARS, s kojim je ukrajinska vojska precizno uništavala ruska skladišta oružja, raketne baze i mostove za bijeg, i proturadarskih raketa AGM-88, kojom su uništeni brojni ruski radarski sistemi, pomogli su kod uspješne ukrajinske protuofenzive u kojoj je oslobođeno oko 9 hiljada kvadratnih kilometara te je ruska vojska protjerana iz Harkivske oblasti. Sistemi NASAMS će, kako procjenjuju analitičari, dodatno osnažiti ukrajinske obrambene kapacitete i doprinijeti osiguranju civilne i vojne infrastrukture na oslobođenim područjima.

(webvijesti.net / izvor: jutarnji.hr)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here