9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Hoće li za građane hrana biti jeftinija ukoliko stopa PDV-a bude smanjena, evo šta kaže struka

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 11.03.2022

Odavno se u našoj zemlji spominje mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a, a to bi se možda uskoro moglo i desiti, nakon što su zastupnici Zastupničkog doma PS BiH jučer usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Izmjene su predložili zastupnici SDS-a, a zakon još treba da prođe Dom naroda.

Prema ovom prijedlogu izmjena, PDV bi za osnovne životne namirnice bio smanjen na pet posto, a na luksuznu robu bi bio povećan na 22 posto.

Ove izmjene predložene su, kako je rečeno, sa ciljem da se poboljša ekonomsko stanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena usljed globalne inflacije i poremećaja na tržištu.

“Uvođenjem niže stope želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se osiguralo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene. Uvođenjem više stope, koja iznosi 22 posto na luksuzne proizvode, će se osigurati dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće utjecati na životni standard građana koji sebi mogu priuštiti kupovinu ovih proizvoda”, stoji u Prijedlogu ovog zakona.

U ovom prijedlogu istaknuto je kako standardna stopa PDV-a iznosi 17 posto, pa se pretpostavlja da bi ona i ostala za sve proizvode koji ne spadaju ni u osnovne životne ni u one luksuzne. Međutim, Ratko Kovačević, gllasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže kako bi bilo neophodno napraviti analizu svih proizvoda i kategorija proizvoda koji spadaju pod životne namirnice, ali i jasno definisati šta je to sve luksuzna roba.

Kaže Kovačević i kako ovaj proces ne bi bilo lako provesti i trebalo bi im dosta vremena, ali i novca koji nemaju.

“U ovom trenutku je sve u nekom oblaku, to sve treba sjesti i jasno definisati. Samo provođenje ne bi bilo previše komplikovano, ali bi zahtijevalo izmjenu naših i softvera poreskih obveznika. Mi pratimo svu robu koja se uveze u BiH i svaka roba ima svoju carinsku tarifu, i morali bismo sve to izmijeniti, za sve vrste robe, koje bi se obračunavale sa pet, a koje sa 22 posto PDV-a. Poreski obveznici, koji prodaju sve vrste robe, sa sve tri stope obračuna PDV-a, morali bi angažovati firme koje su im radile softvere da im to sve sada izmijene”, istakao je Kovačević.

Ako neko misli, dodao je, da se to može uraditi preko noći “grdno se vara“.

“Trebalo bi nam sigurno nekoliko mjeseci, a to bi iziskivalo i dodatne troškove trgovaca, ali i same uprave. S obzirom na to da smo mi na privremenom finansiranju treću godinu, mi nemamo sredstva kojima bismo sada angažovali i platili nekoga ko bi izvršio izmjene softvera. Dakle, morala bi se osigurati i sredstva za to”, istakao je Kovačević.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi ovo smanjenje stope PDV-a zaista dovelo do smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica.

Kovačević smatra kako građani ne bi osjetili skoro nikakvu promjenu, ukoliko se ne bi provodile stroge kontrole trgovaca. Kaže i kako bi se moglo desiti da pojedini prodavači vide priliku u tome i da ostave istu cijenu proizvoda, a da umjesto 17, državi daju 5 posto poreza. Razlika bi ostajala njima.

Sličnog razmišljanja je ekonomista Željko Šain, koji kaže kako je teško da bi došlo do značajnijeg smanjenja cijena osnovnih namirnica.

“One će donekle biti snižene, ali je pitanje koliko dugo u ovim generalnim inflatornim kretanjima u svijetu i kod nas. Bojim se da se to može dosta brzo istopiti. Kratkoročni pozitivan efekat će biti postignut, ali kakav će srednjoročni i dugoročni efekat biti, to ne možemo sada znati”, istakao je Šain.

On kaže i da bi bilo teško provesti promjene i kako bi sigurno potrajalo dok bi se svi softveri izmijenili.

“Bilo bi komplikovano ako bismo imali tri stope, stvorile bi se onda mogućnosti za velike zloupotrebe. Stoga, bit će neophodan dodatni inspekcijski nadzor provođenja tih odluka. Odluke je lako donijeti, ali ih je teško provesti”, smatra Šain.

Predlagač izmjena zakona kaže da bi smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto dovelo do gubitaka prihoda od oko 130 miliona KM, uz pretpostavku da osnovica ostane nepromijenjena. Međutim, vjeruju da bi se to moglo kompenzirati.

“S obzirom na to da će neminovno doći do rasta cijena u narednom periodu, doći će i do povećanja osnovice za PDV. Rast plata i penzija, koji se predviđa ove godine, očekujemo da će održati nivo potrošnje na dostignutom nivou. U tom slučaju doći će do značajnijeg rasta prihoda od PDV-a, čime bi se nadomjestio gubitak prihoda koji će nastati smanjenjem stope PDV-a. Također, propisano je uvođenje više stope koja iznosi 22 posto na luksuzne proizvode, čime će se osigurati dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda”, stoji u obrazloženju.

Po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezivao bi se promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala stavljena u promet, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka koje se stavljaju u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizovano, homogenizovano i kondenzovano, mlijeko u prahu, maslac i ostali mliječni proizvodi, mlijeko za bebe i dječija hrana za dojenčad izrađena od mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Po stopi PDV-a od 22 posto oporezivao bi se promet dobara i usluga i uvoz robe i to visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proiozvodi, satovi i njihovi dijelovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, upaljači za cigarete, luksuzna nalivpera i oružje.

(izvor/Klix.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here