19.1 C
Bihać
Monday, October 3, 2022

Usvajanje buđžeta BIH do 25 aprila

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kolegij Vijeća ministara BIH postigao je dogovor da se državni buđžet pripremi do 25 aprila.

by elijas 19.04.2022

Kolegij vijeća ministara BIH čine Zoran Tegeltija (SNSD) te Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ), gdje predstavlja pozitivu da će biti rješeno pitanje održavanja predstoječih izbora u BIH.

“Ministarstvo finansija i trezora priprema uporedo Dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine i Nacrt budžeta za 2022. godinu. Po završetku oba ova dokumenta bit će upućeni VIjeću ministara BiH na usvajanje, ali ne možemo precizirati datum dok se ne okončaju sve procedure i tehničke korekcije koje su u toku”, kaže ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bez budžeta nema ni sredstava za CIK BiH, odnosno za izbore.  

“Neki su gluhi telefoni radili, jednostavno dopisujemo se sa našom institucijiom. Čini mi se da se radi više o tome da se nešto ne uradi nego što postoji stvarna želja da se nešto napravi”, smatra Ahmet Šantić, član CIK-a BiH, prenosi FTV.

I tako dvadeset dana pred raspisivanje izbora. Iz CIK-a BiH se nadaju da bi Vijeće ministara BiH u srijedu moglo osigurati sredstva. Ako se rješenje ne pronađe, posla bi moglo biti i za državno tužilaštvo.

“Ja ne bih baš volio biti na mjestu onoga koji svojim postupcima i radnjama onemogućava ostvarivanje biračkog prava. Svako zna svoju obavezu pa mislim da ćemo vrlo brzo upoznati i nadležne u Tužilaštvu, prethodno obaviti razgovore, da prejudiciramo, da ne bismo imali nemili ishod koji nikom ne bi odgovarao”, dodaje Šantić.

(webvijesti / Vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here