9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Žestoke kritike Dodiku u EU Parlamentu

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

16.03.2022

Članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović u Briselu učestvuju na sastanku s poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

Kako je ranije najavljeno, na sastanku će biti razmijenjena mišljenja o situaciji u BiH. Nakon izlaganja članova Predsjedništva BiH i Čovića prešlo se na diskusiju, prenosi Avaz.

Prvi se obratio Romeo Franc, šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

– BiH je u centru Evrope. I većina ljudi, posebno mladih, želi EU budućnost. Spremni smo dozvoliti taj put BiH dok god ispunite uvjete kako bi dobili kandidatski status.

To treba biti budućnost BiH gdje ljudi mogu živjeti u miru, s pravdom, dobrim poslom i sigurnim mjestom za svoje porodice. Federalna vlada ima veći fokus na zapadni Balkan. Fer tretman svih građana je važan. Dana 24. februara, nažalost, vidjeli smo da je naš evropski mir promijenjen. Putin i Kremlj su to promijenili. Nismo okrenuli glavu od zapadnog Balkana. Znamo da Putin ima veliki utjecaj. Posebno BiH Putin vidi kao potencijalno mjesto interesa – rekao je Franc.

Nakon njega, prisutnima se obratio Paolo Rangel.

-Naša glavna briga su građani, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili da li pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda. Brinemo za sve. Svaka vrsta retorike seceionizma, aktivnosti koje nisu skladu s tim, naići će na stroge reakcije i odmaknut će vašu državu od kandidatskog statusa. Važno je da RS osudi agresiju Rusije na Ukrajinu.

Znate šta Ukrajinci proživljavju. I vi ste bili u ratu u 90-tim i trebate biti solidarni s ovim ljudima. Esencijalno je da postignete dogovor i da se održe izbori u okttobru kako bi omogućili BiH da krene pravim putem kako bi dobili kandidatski status. To je naš cilj i o tome trebate razmišljati – rekao je Rangel.

Zastupnik Majkl Galer (Michael Gahler) na početku svog obraćanja je rekao da je u Sarajevu bio u decembru.

 – Čuo sam gospoZina Dodika kako govori i zvučalo je dai mate vremenski rok i da želite da se sklonite iz insutucija. Ako se sklonite iz Dejtona bit će sankcija. Želim znati šta ste razgovatali s Lavrovim, jeste li šta obećali? Šta je s Hrvatima u RS, šta je s onima koji se žele vratiti u RS?

 Gospodo, zabrinuti smo i frustrirani s onim što se dešava. Možda neke ne zanimaju izbori jer ste već dobili svoje fotelje. Ali građani imaju pravo da glasaju. Ne pitaju se političari već građani – zaključio je Galer.

 Zastupnik Tonino Picula je istakao da svi žele vidjeti BiH kao funkcionalnu i evropsku državu.


(Izvor/Vijesti.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here