9.5 C
Bihać
Wednesday, October 5, 2022

Helez podnio krivičnu prijavu protiv onih koji isplaćuju plate parlamentarcima koji ne dolaze na sjednice

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

by elijas 05.04.2022

Državni parlamentarac SDP-a Zukan Helez je danas podnio krivičnu prijavu protiv onih koji isplaćuju plate i naknade zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji ne dolaze na sjednice.

Krivičnu prijavu je podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a nakon čega je obrazložio zašto je to učinio.

“Tragom zastupničkog pitanja ministru finansija Vjekoslavu Bevandi (HDZ) kako i ko može finansirati one koji ne dolaze na posao, a to su zastupnici iz manjeg entiteta.

Osnovno kod zastupnika je da dolaze na parlamentarne sjednice. Više od godinu dana zastupnici iz manjeg entiteta ne dolaze na sjednice, a uredno primaju izuzetno visoke plate”, ukazao je.

Prema Helezovim riječima, primanja u parlamentu su između 5.500 i 6.500 KM. Retorički se pitao šta bi se desilo da rudar ne dođe na posao.

“Šta bi se desilo da rudar dođe u krug rudnika i ne siđe u jamu? Oni se pravdaju time da dolaze u zgradu parlamenta, ali ne dolaze na sjednice”, dodaje.

Smatra da bi svaki radnik dobio otkaz ako ne bi izvršavao svoje radne obaveze. Najavio je da će tražiti da svi oni koji nisu dolazili na sjednice vrate primanja. Prema procjeni SDP-ovog parlamentarca, oni su državu koštali više od dva miliona KM.

“Postoje službenici, zaposleni u institucijama koji primaju plate i dostavljaju lažne podatke da ljudi dolaze na posao”, tvrdi.

Istakao je da mu je ministar Bevanda odgovorio da on nema ništa s tim, da se njemu dostavljaju spiskovi i da on ne snosi odgovornost. Poručio je da u institucijama postoji “krtica koja radi protiv Bosne i Hercegovine”.

(izvor / klix.ba)

- Advertisement -spot_imgspot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img
POSLJEDNJE VIJESTI
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here